Grens oversteken met een huurcamper

Voor de camperreis van uw dromen kan het zo zijn dat u graag meerdere landen in een trip wilt bezoeken. Wilt u bijvoorbeeld de noordelijke staten van Amerika combineren met Canada of Zuid-Afrika combineren met Namibië? Of wilt u de Scandinavische landen in één rondreis bewonderen? Of u de grens mag oversteken met uw huurcamper verschilt per camperleverancier.

Amerika en Canada

Er zijn verschillende camperleveranciers in Amerika, waarmee u kosteloos de grens mag oversteken naar Canada. Alleen leverancier Canadream rekent een klein bedrag per dag dat u in een buurland verkeert. Voorwaarde is wel dat u de camper altijd weer inlevert op een Amerikaanse locatie.  Houdt u er wel rekening mee dat u de juiste grensdocumenten heeft, wanneer u de Amerikaans-Canadese grens over gaat. Mocht u naar Amerika vliegen en per land naar Canada reizen, dan heeft u geen ingevuld eTA-formulier nodig. Vliegt u rechtstreeks naar Canada, dan heeft u deze wel nodig. De grotere grensovergangen zijn 24 uur per dag geopend, maar de kleinere grensovergangen, die vaak mooiere routes kennen, hebben wel sluitingstijden. Let ook op dat u enkel levensmiddelen aan boord hebt, die de grens over mogen. Bij de grensoversteek wordt u gevraagd om een visum in te vullen en een klein bedrag contant af te rekenen. Gaat u van Canada naar Amerika, dan geldt ook dat u geen ESTA-formulier nodig heeft als u Amerika per land in wilt reizen.

Afrika

In Afrika mag je bij verschillende camperleveranciers met huurcamper de grens oversteken naar een buurland. Hiervoor betaalt u vaak wel een extra tarief. Ook moet de huurcamper weer ingeleverd worden in het land, waar u de camper heeft gehuurd. Als u de grens van Zuid-Afrika naar Namibië wilt oversteken, dan hoeft u geen visum aan te vragen. U krijgt een stempel van de douane in uw paspoort als bewijs. Ook vragen ze vaak een klein contant bedrag als road tax.  Mocht u vanuit Zuid-Afrika de grens met Botswana over willen steken, dan krijgt u een visum bij de grenscontrole en betaalt u een Tourism Development Levy van 30 USD per persoon. Bij de grensoversteek naar Zimbabwe betaalt u 50 USD voor het visum.

Europa

Binnen Europa heeft u uiteraard geen extra grensdocumenten nodig om de grens te passeren. Het verschilt per camperleverancier of u de grens naar een buurland mag oversteken met de huurcamper en tegen welk tarief.

Indien u de grens wilt oversteken met uw huurcamper is het van belang dat u dit bij het reserveren van de camper al aangeeft. Zo kan het customer service team voor u uitzoeken wat de mogelijkheden zijn en welke kosten hieraan verbonden zijn.