Campings en camperplaatsen

Op reis met een camper geeft u de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer u wilt. Toch moet u wel een plek zoeken om uw camper te parkeren voor de nacht. In sommige landen en gebieden mag u in het wild kamperen. In andere landen moet u een camping uitzoeken. Gelukkig is er ontzettend veel keuze in alle prijsklassen, maar het is soms wel verstandig om u alvast te oriënteren voor uw vertrek.

Campings in Europa

Europa telt meer dan 22.000 campings, waarvan Frankrijk over veruit de meeste beschikt. In veel Europese landen wordt een dichtbij gelegen camping aangegeven via verkeersborden. Er zit veel verschil tussen de campings, waarbij u vooral in het hoogseizoen verstandig doet aan reserveren bij de commerciële, luxere campings. Voor campers bestaan er ook gratis staanplaatsen, al zit hier vaak geen lozingspunt voor uw toilet en afvalwater. Als u geen camping van te voren wilt reserveren, is de app Campercontact een goede uitkomst. Deze app navigeert u naar meer dan 21.500 camperplaatsen in Europa en is ook offline te gebruiken.

Overnachten in de vrije natuur
In Scandinavië kunt u in de vrije natuur uw camper parkeren en overnachten, al verschillen de regels hiervoor wel per land. Verder wordt wild kamperen in sommige Europese landen gedoogd of is het simpelweg verboden. Nu is parkeren natuurlijk niet verboden, dus zolang u geen luifel openklapt of stoeltjes buiten zet, kunt u op veel plaatsen rusten of zelfs overnachten.

Campings in Amerika & Canada

In Amerika en Canada zijn meer dan 15.000 campgrounds te vinden, van zeer basic tot luxe staanplaatsen. Noord-Amerika kent tevens ca. 500 KOA campgrounds, welke vaak een ‘full hook-up’ bieden, waarbij u water, elektriciteit en een lozingspunt tot uw beschikking hebt. Bij de elektriciteit krijgt u de keuze tussen 30 en 50 ampére, afhankelijk van de grootte van uw camper en het aantal personen. Ook kunt u de vraag krijgen voor en ‘pull-through’ of ‘back-in’ standplaats. Bij een ‘pull-through’ kunt u uw camper parkeren en bij vertrek doorrijden en bij een ‘back-in’ zal u de camper moeten inparkeren.

Kamperen in de nationale parken
Veel reizigers willen graag kamperen in de nationale parken. Omdat deze campgrounds populair zijn, is het verstandig deze voor uw vertrek al te reserveren (dit kan vaak al tot 6 maanden van te voren). Reserveren kan via recreation.gov of reserveamerica.com. De campgrounds in de nationale parken zijn vaak wat prijziger, maar doe hier uw voordeel mee. Sta bijvoorbeeld vroeg op voor de wandeltrails, zodat u de toeristenmassa voor bent. Wild kamperen in de nationale parken is niet toegestaan.

Handige apps
De regels voor wild kamperen verschillen per staat/provincie, waar er in de ene staat/provincie veel meer gedoogd wordt dan andere. Het is dus van belang dat u de regels kent, voordat u uw camper in de vrije natuur parkeert. Er zijn meerdere apps, zoals Roadtrippers en KOA, die u helpen navigeren naar een nabijgelegen campground en tevens aangeven welke voorzieningen voor de camper er aanwezig zijn.

Campings in Australië

Voor de camper geldt dat u in Australië op veel plekken kan wild kamperen, zolang u geen ‘sporen’ achterlaat. Bent u op zoek naar iets meer luxe, maar wilt u niet zoveel betalen, dan kent Australië ook veel wild kampeercampings, die voorzien zijn van toiletten en douches. Vaak zitten deze wild kampeercampings in of vlakbij de nationale parken en worden ze beheerd door een boswachter. U kunt er ook voor kiezen om met de camper te overnachten in een road house. Dit zijn tankstations in zeer dunbevolkte gebieden, waar u voor een paar dollar kunt overnachten en enkele voorzieningen hebt. De commerciële, luxere campings vindt u veelal in de buurt van een grote stad. Hier betaalt u vaak tussen de 20 en 50 AUD. Download de WikiCamps app voor een volledige database van de campgrounds in Australië, inclusief navigatiefunctie, en tevens offline te gebruiken.

Campings in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland kunt u op veel verschillende plekken wild kamperen, wat er ‘freedom camping’ wordt genoemd. Wel moet u erop letten dat u op publieke grond geparkeerd staat. Ook maakt Nieuw-Zeeland onderscheid tussen frontcountry (enkele km van de autoweg en dus begaanbaar met de auto) en backcountry (onbegaanbaar gebied, wildernis), waarbij u enkel mag wild kamperen in de frontcountry. Nieuw-Zeeland kent naast de commerciële campings ook ca. 250 openbare campings, waar u voor ongeveer 15 NZD een staanplaats hebt met basisvoorzieningen. Via de app Campable kunt u speciale plekken reserveren voor een overnachting. Deze zijn niet openbaar, maar bijvoorbeeld op een boerderij of wijngaard. Hierdoor komt u meteen in contact met de lokale Nieuw-Zeelander.